2011. szeptember 08. csütörtök, 15:00
Értékeld ezt a cikket
(3 szavazat)

Az MLSZ Németh Ádámot jelölte a FIFA-keretbe

Németh Ádám már nem mereng a jövőn, hanem tisztán látja a célt Németh Ádám már nem mereng a jövőn, hanem tisztán látja a célt Máté Attila @ pmlszjb.hu archív

Örömteli hírrel gazdagodott a Pest megyei játékvezetők tábora szeptember 8-án csütörtökön. A Magyar Labdarúgó Szövetség Elnöksége az országos Játékvezető Bizottság javaslatára elfogadta a jövő évi nemzetközi játékvezető keretet, ahová újoncként a Pest megyei berkekből indult Németh Ádámot (képünkön) is jelölték. A döntés értelmében a fiatal játékvezető a FIFA Végrehajtó Bizottságának novemberi ülését követően – ahol várhatóan jóváhagyják a nemzeti szövetség felterjesztését – 2012. január 1-től már a FIFA-jelvénnyel mezén léphet ki a gyepre.

 

 

Bár a futsal szakágban két FIFA kerettag – Farkas Balázs és Perepatics Lilla – illetve FIFA asszisztensként a jelenlegi JB elnök Székely Ferenc is öregbítette megyénk és a magyar játékvezetés hírnevét a nemzetközi porondon, Pest megyei illetőségű FIFA nagypályás játékvezetőket utoljára évtizedekkel ezelőtt, a 2002-ben elhunyt, a BLSZ-ből indult, majd Pest megyénél legendássá vált Aranyosi Lajos, illetve a már húsz éve távozott Soós Gábor, valamint a 75. életévében lévő Lauber Gyula személyében tisztelhettünk. Aranyosi 1962/63-ban és 1965/66-ban, míg Soós 1964-től 1967-ig, Lauber pedig 1977-től 1982-ig volt az elitkeret tagja. Az elődök, és az eltelt idő még inkább felértékelik az előrelépést a huszonkilenc esztendős sportember számára, akit érzéseiről, és további terveiről, teendőiről kérdeztünk.

„Az öröm és a felelősség súlya egyaránt nagy bennem. Természetesen most elsődleges az öröm, de az elvárások iránti megfelelés és a folyamatos minőségi teljesítmény fenntartása iránti igény is egyre nagyobb” – válaszolta első kérdésünkre a civilben nevelőtanárként dolgozó játékvezető. „Persze az ember reméli, ha már belekerült a FIFA tálent programjába, hogy egyszer eljön ez a nap, de nem gondoltam, hogy most. Ha tippelnem kellett volna, akkor mindenképpen későbbi időpontra tettem volna, így bár mindvégig bizakodó voltam, meglepetésként ért a hír.”

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja gyorsnak előrejutását Németh Ádám úgy válaszolt, hogy véleménye szerint a gyorsaság mindenki számára egyedi megítélés kérdése. „Tizenhat évesen tettem le a játékvezetői vizsgát, és folyamatosan azt tartottam szem előtt, hogy fejlődjek és jobb legyek. Négy éve vagyok az NB I-es keret tagja, ahol máig csaknem félszáz mérkőzést vezettem. Nemzetközi mérkőzéseken négyszer voltam eddig tartalék-játékvezető, illetve háromszor működtem az új <<hatos rendszerben>>. Lehet, hogy ha valaki ránéz ezekre az adatokra, akkor gyors előmenetelt lát, én viszont visszatekintve úgy gondolom, hogy megfelelő ütemű fejlődésen mentem keresztül, amely mögött megtervezett munka, és alkalmanként sok lemondás is áll. Persze most sem dőlhetek hátra, hiszen az új kerettagság új kihívásokat és további bizonyítási lehetőségeket tartogat…”

A legrangosabb játékvezetői kerettagság azonban „nem esik az ember ölébe”, kitartás és tehetség mellett a fiatalok szakszerű irányítása is szükséges. Németh Ádám számára ez utóbbit az évek során mögötte álló mentorok képviselték. „Amikor az országos keretbe kerültem, mentoraimtól, Szabó Jánostól és Huták Antaltól folyamatosan olyan segítő visszajelzéseket kaptam, amiből rengeteget tudtam profitálni. Amiben viszont igen szerencsésnek érzem magam az Székely Ferenc elnök úr személye, hiszen nem mindenki kaphat ilyen tapasztalatokkal bíró mentort. Az ő nemzetközi jártassága, amit a Bajnokok Ligájában, világbajnokságon, olimpián, Konföderációs Kupán szerzett, vagy akár nemzeti bajnokságban eltöltött több éve olyan pluszt jelent, amit beépítve az edzésmunkába, a felkészülésbe, a mérkőzésvezetésbe egy játékvezető igen könnyen a maga javára tud fordítani. Ezek olyan szakmai előnyt jelentenek, amit egyedül nagyon nehéz lenne megszerezni, így viszont első kézből megkapható és azonnal hasznosítható a működésben.”

A magasabb szakmai kihívások mellett a játékvezetők számára magasabb fizikális megterhelés is jár. Németh Ádám ezért a szakmailag előírt edzésmunka mellett még egyéni foglalkozásokkal is igyekszik javítani fizikumát. „Az országos keret központi edzései mellett – melyet korábban Stammler Péter, most pedig Sáfár Szabolcs irányít – a Testnevelési Főiskolán oktató Dr. Gyimes Zsolt tart számomra külön edzéseket, melyekbe beépítjük a FIFA követelményrendszeréhez szükséges, de személyre szabott gyakorlatokat is. Ezzel ugyan többet kell áldoznom a játékvezetésre a szabadidőmből, de úgy érzem, a magasabb célok elérése nagyobb áldozatokkal is jár, és ez így természetes.”

A fiatal, tehetséges játékvezetők nemzetközi utánpótlását nem csupán a hazai szövetség koordinálja. Az UEFA a kiemelt játékvezetők képzésére és felkészítésére létrehozta a CORE (Centre of Refereeing Excellenece) programot, melynek tagja Németh Ádám is. „A CORE azon játékvezetők képzését vállalja, akikben a nemzeti szövetségek látják az esélyt a nemzetközi kerettagság elérésére. Ez tulajdonképpen a FIFA keret előszobájának tekinthető, de nem minden CORE-jelöltből lesz FIFA játékvezető, mert ez mindig az adott nemzeti szövetség jelölésétől függ. Akik azonban ilyen értelemben a látótérbe kerülnek, azok mind ott vannak a CORE-ban. Én második magyarként, Farkas Ádám után vehettem részt a programban, ahol minden téren a játékvezető javításán van a hangsúly a fizikális felkészüléstől a szabályalkalmazáson keresztül a nyelvtudásig. Egy ilyen kurzus tíz napig tart, és a következőre nagyjából fél év múlva térünk vissza asszisztenseimmel, ifjabb Kormányos Gáborral és Bozó Zoltánnal. Akkor be kell számolnunk a fejlődésünkről, illetve folyamatosan önértékeléseket kell végeznünk. Mindannyian kaptunk egy játékvezető mentort, illetve az asszisztensek még egy asszisztens mentort is. A játékvezető mentorunk szlovén, az asszisztens mentor pedig egy holland szakember, akikkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Számukra kell elküldenünk az edzésnaplókat, DVD-ket, értékeléseket, így folyamatosan tudják követni a szakmai pályafutásunkat. Ez egy olyan komplex rendszer, amiben az önértékelés, szakmai munka, motiváció, és nyelvtudás kapja a fő szerepet. Biztosítottak számunkra angol tanárt is, így vele fél évig kötelező gyakorolnunk. Feladatokat kell megoldanunk, vagy élőbeszéd-gyakorlatokat végezni interneten keresztül.”

Az új kerettaggal viszont egy régi szakember kikerült a FIFA játékvezetők közül, hiszen a keret összlétszáma nem változott. Németh Ádám így a nagynevű Szabó Zsoltot váltja, aki tizenkét évig volt nemzetközi játékvezető. „Szabó Zsolt nagyon jó és követendő példa a fiatal játékvezetők számára. Hosszú időt töltött a nemzetközi keretben és rengeteg hazai mérkőzést is vezetett, számomra kiemelkedő a teljesítménye. Szeretnék majd hasonló sikereket elérni, és remélem, egyszer én is hasonló, emlegethető példa leszek a minket követők számára.”

A sűrűsödő teendők mellett immár legmagasabban jegyzett játékvezetőnk nem feledkezik el arról sem, honnan indult. „Természetesen továbbra szeretnék szoros kapcsolatot ápolni a megyével, és segíteni, ahogy tudok. A megye, a család és a barátok mindig stabil hátteret jelentettek nekem, így ez a felterjesztés, úgy érzem mindannyiunk sikere. Olyan sokaknak vagyok ezért hálás, hogy nem is sorolnék neveket, nehogy valakit kifelejtsek. Az viszont biztos, hogy mindenkinek személyesen meg fogom köszönni, hogy támogatott…”

 

A cikkhez hozzászólhatsz, üzenj Ádámnak az oldal alján!

Utolsó módosítás 2011. szeptember 29. csütörtök, 09:44

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére