2011. augusztus 01. hétfő, 18:33
Értékeld ezt a cikket
(3 szavazat)

Sikeres edzőtábor: cél a minőségi fiatalítás

 

A Pest megyei játékvezetők éves edzőtáborára július 22-24 között került sor Gödöllőn. A három napos rendezvényen nem csupán a játékvezetők fizikai és elméleti felkészültségét mérték fel, hanem a Székely Ferenc vezetése alatt debütáló, és a játékvezetők számára most hivatalosan is bemutatásra került új elnökség első komoly szervezési feladatát hajtotta végre.

A tábort Rózsavölgyi Sándor, a Pest megyei Igazgatóság társadalmi elnökségének tagja rövid beszéddel nyitotta meg, melyben ecsetelte a Játékvezető Bizottság új elnökének megválasztása során alkalmazott szempontokat, ismertette a pályázatok lényeges elemeit, illetve a későbbi döntés mechanizmusát. Őt Székely Ferenc, a Játékvezető Bizottság frissen kinevezett elnöke követte, aki bemutatta az új elnökséget, majd vázolta terveit.

 

„Elsődleges célunk a fiatalítás, és az UEFA Convention programjában megfogalmazottak végrehajtása. Pest megyében ugyanazokat a nemzetközileg kipróbált és sikeres módszereket és követelményeket fogjuk alkalmazni, amelyeket az európai szövetség alkalmaz – természetesen a megyei viszonylatokra adaptálva” – mondta el az elnök. Kiemelte, tarthatatlannak érzi a jelenlegi állapotot, mely szerint Pest megye még nem tudott hallgatót delegálni a Játékvezető Akadémiára, ezért a célok között elsődleges az utánpótlás-nevelés és a továbbképzés, oktatás megerősítése. Ennek érdekében az utánpótlással kapcsolatos teendők elvégzésére Hadnagy Levente kapott felkérést.

Az oktatás, továbbképzés tekintetében Székely Ferenc a játékvezetők működésének rendszeresebb, szakszerűbb és következetesebb ellenőrzését tekinti az egyik leghatékonyabb módszernek. Mint elmondta, fordulónként nagyobb számban mennek ellenőrök a mérkőzésekre, mint korábban, illetve minden fordulóban egy mérkőzést teljes egészében rögzíteni is fognak. „A felvételeket a mérkőzés ellenőri jelentésével együtt megkapja majd minden elnökségi tag, illetve a mérkőzés játékvezetője is, akivel ki fogjuk elemeztetni a történéseket. A különleges eseteket kigyűjtjük, és a féléves továbbképzéseken oktatóanyag formájában tárjuk a játékvezetők elé, akik így ’testközelből’ láthatják majd a döntéseket, és saját teljesítményükkel szembesülve jobbíthatják működésüket.”

Székely Ferenc visszatérő gondként jellemezte a játékvezetők fizikai felkészültségének kérdését. Régebben már volt próbálkozás arra, hogy a sípmesterek a fizikai felkészülést is szervezetten, szakszerű irányítás alatt végezzék, azonban korábban ez nem volt eredményes. Az új elnök e területen is határozott elképzelésekkel bír, így a táborban a játékvezetők meghallgathatták az MLSZ JB-nél működő Sáfár Sándor szakedző előadását, aki a mindennapokra leképzett, érthető magyarázattal mondta el azokat az alapszintű és összetettebb teendőket, ami nem csak segíti a sportolók edzettségét, hanem megelőzi a sérüléseket is. A megyei szakvezetés ígéretet tett a rendszeres edzések megszervezésére, melyet Sáfár Sándor edzésterveinek segítségével fognak végrehajtani.

Az elméleti továbbképzések rendszerében szintén nagy változás, hogy az egyes oktatási anyagokat a megyei játékvezetők számára az országos keretben működő aktív játékvezetők adják át. Így a táborban előadást tartott Márton Zsolt NB-s asszisztens, Fenyvesi Szabolcs NB II-es játékvezető, és Farkas Balázs, NB-s asszisztens, FIFA futsal játékvezető is. A szervezési munkában pedig a helyszínen részt vett Butkai Zsolt és Kovács II. Gábor NB-s asszisztens is.

A táborban sűrű elfoglaltságai ellenére személyesen megjelent és a játékvezetők elé tárta a következő szezon versenyszervezési újdonságait Benkő Tamás megyei igazgató is, valamint a továbbiakban is segítő szándékkal vesznek részt a szakmai munkában a bizottság korábbi vezetői is, közöttük Ádám Mihály, Varga András, valamint a megyei játékvezetők doajenje, Dorozsmai Lajos is.

A három napos megfeszített munkát követően még vasárnap este összeült az elnökség, és módosította a kereteket, melyekben az alábbi besorolási változtatásaokat tették meg:

 

NB III-as keretbe felkerült:

· Debreczeni Krisztián

Asszisztensi keretbe felkerült:

· Cserni Tamás

M I. o.-ú játékvezetői keretbe felkerült:

· Hajdú Gusztáv ifj.

· Jakab Árpád

· Kóródi László ifj.

· Németh keve

· Ónódi Zoltán

· Séra Balázs

M II. o.-ú játékvezetői keretbe felkerült:

· Almási Petra

· Bátori Csaba

· Daróczi Zoltán

· Ferenci I. Dávid

· Fodor László

· Gróf Roland

· Gyarmati Pál

· Kascsák Tamás

· Kiglits Gábor

· Nemes Attila

· Péli Ábel

· Péli Zsombor

· Pelyhe József

· Rajna Tamás

· Rózsavölgyi Dávid

· Tornyai Richárd

· Tóth Szabina

· Urbán Jakab

· Váczi Gergely

 

Utolsó módosítás 2011. augusztus 08. hétfő, 18:45

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Kép galéria

Vissza az oldal tetejére