2011. május 29. vasárnap, 06:12
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Elemzés: Kassai jól teljesített

Kassai Viktor a PMLSZ JB továbbképzésén 2008 december 15-én Kassai Viktor a PMLSZ JB továbbképzésén 2008 december 15-én pmlszjb.hu archív/Máté Attila

Szombat este nem csupán a Barcelona és a Manchester United, de Kassai Viktor és csapata is megmérette magát a Wembley-ben. Honfitársaink nem vallottak szégyent, kiválóan megálták a helyüket, mint azt a worldreferee.com portál is kiemelte elemzésében.

A játékvezetők teljesítményével és értékelésével foglalkozó szakportál szerint a mérkőzés a várakozásoknak megfelelően alakult. "A Barcelona többet birtokolta labdát, hatékonyabban passzolt, és lőtt három gólt egy nagyon jó, de egyszerűbben futballozó United ellen. És persze ott volt Kassai, aki hatékonyan és nyugodtan végezte munkáját, és amint várható volt, kíválóan" - írja szakmai értékelésének bevezetőjében a portál.

A szerző szerint Kassai korábbi teljesítménye a világbajnokságon, az elődöntőben a játékosok kezelése már megmutatta, hogy ő legjobb választás ennek a mecsnek a levezetésére. A mérkőzésen biztosította a folyamatos játékot, a játékosok elfogadták, így möndössze 21 szabálytalanságot kellett csak befújnia a két félidőben.

A döntésekkel kapcsolatban kiemelték, hogy a 10. és 78. percben is volt egy-egy kezezés a büntetőterületen belül - előbb Evra, majd Villa érintete így a labdát - de mindkét esetben jó döntés született, amikor továbbengedte a játékot, mivel a szándékosság egyik esetben sem volt meg, és a játékosok természetes testhelyzetükből adódóan értek így a játékszerhez. A United gólja előtti helyzetet a lassítások alapján "lesgyanúsként" értékelve úgy véli az elemző, hogy Giggs teste talán egy hüvelykkel (kb. 2,5 cm - a szerk.) a védelmi vonal mögött volt a labda elrúgásának pillanatában, azonban ez annyira apró távolság, hogy méltatlan lenne Erős Gábort elmarasztalni.

A labda elrúgásának pillanata - jó döntés

A lapok alkalmazása kapcsán a szakértő kiemeli, hogy az első félidőt lap nélkül hozta le a magyar játékvezető, mivel sikeresek voltak szóbeli figyelmeztetései. Egy óra elteltével azonban már Kassainak a zsebébe kellett nyúlnia Alves, majd néhány perc múlva Carrick szerelési kísérletei miatt. Szintén jogosnak ítélték meg Valencia figyelmeztetését sorozatos szabálytalanságai miatt, viszont elhamarkodottnak tűnt a szakportál számára Valdes lapja, aki szerintük nem az időt húzta, hanem a cserét akarta megvárni.

A honlap az elemzés végén úgy összegez, hogy Kassai teljesítménye a mérkőzésen látványos és meggyőző volt, majd utalva arra, hogy ő minden idők legfiatalabb játékvezetője a kupa döntőinek történetében megjegyzik, "bebizonyította, hogy ha elég jó valaki a BL-döntő levezetésére, akkor nem számít a kora, és Kassai állóképessége, fizikai felkészültsége is kiemelkedő".  A szakportál véleménye szerint az UEFA új rendszere nem túl hatékony a játékvezetők helyezkedésében, így Kassai is néha messzebb került az eseményektől, mintha a hagyományos "rugalmas átlót" alkalmazta volna. A cikk szerzője szerint ez nem a játékvazatő hibája, hanem a rendszeré, amelyen az UEFA-nak a jövőben javítania kellene.

Végezetül kitérnek arra, hogy a magyar játékvezetők példásan látták el feladatukat, viszont hangot adnak annak, hogy a kijelölésben érdemes lenne a szövetség részéről más szempontokat is figyelembe venni. Példaként felhozzák Claus Bo Larsen és Frank de Bleekere nevét - előbbi tavaly fejezte be kora miatt az aktív műkődést, míg utóbbi idén elődöntőt vezetett - akik a cikk szerzője szerint az elmúlt hat év legkövetkezetesebb játékvezetői voltak, és soha nem kaptak BL-döntőt.

Érdekesség, hogy a szakportál szerint Kassai 2010-ben a világ legjobb játékvezetője volt, míg idén az első tízbe sem fért bele. A szombati döntővel azonban a jelenleg is működö játékvezetők "minden idők" összesített listáján a tizedik helyre sorolták. A portál szerint a mérkőzésen mutatott teljesítménye 8,6-os osztályzatot, ért, míg az olvasók ugyanezt - cikkünk írásának pillanatában - 9,1-re értékelték. 

pmlszjb.hu/worldreferee.com

Utolsó módosítás 2011. május 29. vasárnap, 08:30

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére