2011. március 31. csütörtök, 19:55
Értékeld ezt a cikket
(1 Szavazat)

Bevetésre készen

Fekete Miklós és Varga II. András az egyik bizottságban vizsgáztat Fekete Miklós és Varga II. András az egyik bizottságban vizsgáztat fotó: Máté Attila

Az alapfokú játékvezetői tanfolyam záróvizsgáját 2011. március 26-án tartotta Budapesten, a Pest megyei Önkormányzat „Megyeházáján” a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest megyei Igazgatóságának játékvezető bizottsága. A negyvenegy megjelent hallgató közül, negyvenen tettek sikeres vizsgát, és harminckilencen már jelezték, hogy a következő hetekben szívesen működnének a megyei bajnokságokban.

VIDEÓS BESZÁMOLÓNK A CIKK ALJÁN!

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség részéről a vizsgára Huták Antalt delegálták szakmai felügyelőként. Ő végig figyelemmel kísérte a vizsganapot, melynek végén elégedetten összegezte tapasztalatait. Kiemelte, hogy bár szakmailag ínséges időket él a magyar labdarúgó játékvezetés, Pest megye szokásához híven szép számú jelentkezői létszámot tud felmutatni. „Jónéhány hallgató kiválóan felkészült, ami az előadásokat szervező és tartó kollégák, instruktorok munkáját dicséri” – fűzte hozzá.

A szakember elmondta, hogy a vizsganap előtti csütörtökön zajlott az MLSZ-ben a Játékvezető Konvenció meghosszabbításával kapcsolatos felmérés és tárgyalás, ahol hazánknak elsődleges célként a játékvezetők megtartását fogalmazták meg. „Elmondható, hogy évente hét-nyolcszáz fő tesz játékvezetői vizsgát, akik közül a későbbiekben sokan lemorzsolódnak. Az országos cél az, hogy a játékvezetőket megtartsuk, viszont ez a megyei igazgatóságok munkája nélkül nem megy. Ezt sajnos elrendelni nem lehet, a megyékkel együtt az eredmények javításán kell dolgoznunk” – mondta el a feladatokkal kapcsolatban.

Huták Antal szerint a vizsgázott játékvezetők számára a jövőben már szélesebb lehetőségek nyílnak. Az Akadémia rendszere támogatja a fiatal, tehetséges játékvezetők előre jutását, és szerinte a frissen vizsgázók számára is adott a lehetőség, hogy pár éven belül eljuthassanak oda, így merhetnek nagyot álmodni.

Az idei vizsgázók között elsősorban a fiatalabb korosztályok képviseltették magukat, akik közül többen is nagyobb célok elérésében reménykednek. Ilyen például a tizenkilenc éves Kovács Erik Balázs is, aki kitűnő eredménnyel végezte el a tanfolyamot. Mint elmondta, kisgyermek kora óta focizik, és mindig is érdekelte, hogy a játékvezetők hogyan látják a „másik oldalról” a labdarúgást. A fiatalember – Kassai Viktor példáján is felbuzdulva – most találta magát annyira érettnek, hogy beíratkozzon és letegye vizsgát. „Álmodozni szeretek, meglátom, hogy élesben hogyan működik majd. Ha jól megy, határ a csillagos ég…” – mondta el mosolyogva terveiről.

A tanfolyam végeredményével azonban nem mindenki volt maradéktalanul elégedett. Tizenhét esztendő óta ugyanis nem volt még arra példa, hogy valaki megbukott volna a vizsgán. Varga András tanfolyamvezető ezért elsődlegesen csalódottságának adott hangot, és megpróbálta rögtön az okokat is megtalálni a számára szomorú esemény kapcsán. „Sajnos azok a célok, amelyeket kitűztünk, nem valósultak meg a maguk teljességében. Évek óta visszatérő probléma, hogy a hallgatók kifejező készsége, a megnyilvánulások, a szereplések nem mindenkinél éri el a megfelelő szintet. A mai bukás is ebből következett…” – véleményezte az esetet Varga András. Ennek okán a jövőben a tanfolyamokon többször fogják a hallgatókat előadásokra bírni, illetve olyan helyzetek elé állítani, amelyek során megszokhatják azt, hogy milyen szituációkkal találkozhatnak a vizsgán, vagy a mérkőzéseken.

„Ettől függetlenül jó összetételű, fiatal társaság vizsgázott most le, akik a tanfolyamon is élénken érdeklődtek, konstruktívak voltak és könnyű volt velük haladni. Több olyan személyt látok, akiben van fantázia, és kellő alázattal meggyőződésem szerint komoly pályafutás állhat előttük” – összegezte véleményét a tanfolyamvezető.

Utolsó módosítás 2011. március 31. csütörtök, 20:17

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Kapcsolódó Videó

Vissza az oldal tetejére