2010. december 17. péntek, 11:58
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Török Károly bízik a munka erejében

Török Károly volt FIFA futsal játékvezető Török Károly volt FIFA futsal játékvezető Máté Attila

A világ legjobb futsal játékvezetője volt 2008-ban, a Budapesti Labdarúgó Szövetség elnöke, kommunikációs szakember, nemzetközi ellenőr és neve hazánkban egyet jelent szeretett sportágával a futsallal. A hazai kispályás labdarúgás legendás alakja, Török Károly a „Sípmesterek Tornáján”, azaz a VI. Országos Játékvezetők Labdarúgó Tornája rendezvényén válaszolt a pmlszjb.hu kérdéseire.

- Eseménydús évet tudhat maga mögött. Mi az, amire a legszívesebben emlékszik?

- Természetesen az év eleji Európa Bajnokság. Nagyon jó rendezvényt sikerült lebonyolítani, rengeteg pozitív tapasztalattal. Büszkék lehetünk, hiszen Magyarország bebizonyította, hogy képes egy ilyen rendezvényt lebonyolítani, és ami ritka, hogy ezt haszonnal tudtuk zárni. Ez erőt adhat a futsal fejlődéséhez, a növekedéshez, és a következő VB-re szerintem ez nagyon erős lendületet adhat.

- Az anyagi nyereségen kívül milyen szakmai pozitívumokat hozott a rendezvény?

- Külön öröm a számomra, hogy a döntőt Kovács Gábor vezette, amely hatalmas presztízs a magyar játékvezetők számára is. Elmondhatom, hogy én egy kicsit talán ezért is hagytam abba, így felzárkóztathatjuk, fiatalíthatjuk a magyar játékvezetést. Büszke vagyok arra, hogy egy pici közöm ehhez nekem is van, és Gábor kiválóan helytállt. Másik oldalról olyan instrukciókat és olyan tanulási lehetőségeket kaptunk az UEFA-tól, amely hosszú távon is maradandó értékeket adhat a honi játékvezetés számára. Ezen kívül kiváló alkalom volt, hogy megismerjék játékvezetőinket is, hiszen Farkas Balázs, Solymosi András és Téglássy András személyesen is rengeteget segítettek a tornán. Így a nemzetközi küldésnél is jól jön, hogy ismerik már a nevüket, és pontos, létező személyeket tudnak kapcsolni hozzájuk.

- Azért nem csak önnek segítenek, hanem maga is támogatja a játékvezetőket. Nevezetesen Perepatics Lilla azt nyilatkozta nekünk, hogy a Borsodi Kupán a brazil csapatnak történő küldését Török Károlynak köszönheti, most pedig az első női világkupa küzdelmekre történő meghívását is ön közölte vele…

- Igen, Lillának sokat kellett várnia, hiszen a női futsal eddig nem indult meg. Amikor Pedro Galan Nieto felhívott, hogy érdeklődjön, mi van vele, működik-e még, és közölte, hogy meg szeretné hívni a tornára, természetesen támogattam a kérést. Nincs is okunk panaszra, hiszen Lilla végig szerepelt a tornán, sőt egy igen kiélezett elődöntőt vezetett a spanyol és a portugál csapatnak, amely szakmailag is nagyobb, „rázósabb” meccs volt, mint a döntő, ahol viszont időmérőként ténykedett. Értékelendő, hogy a szakág egy újabb magyar top játékvezetőt tud felmutatni, hiszen a mi három fős keretünk lényegesen kisebb, mint az olasz, spanyol, vagy akár az ukrán FIFA keret. Persze ezekben az országokban a futsal lényegesen fejlettebb, több csapattal tudnak megjelenni a nevesebb tornákon, de hiszem, hogy a felzárkózás elkezdődött és előbb utóbb lesz olyan magyar klubcsapat, amely a BL találkozókon is meghatározó lehet.

- Mennyire valószínű, hogy esetleg a jövőben tovább bővüljön a magyar FIFA futsal keret, és milyen esélyeket lát arra, hogy nagyobb számban kapjanak nemzetközi mérkőzéseket?

- Játékvezetőink már most sem panaszkodhatnak a foglalkoztatottságra, sorozatosan kapjuk a felkéréseket igen rangos eseményekre, és a Bajnokok Ligájának küzdelmeire is. Mint az előzőekben elmondtam, a játékvezetés és maga a játék kölcsönösen függnek egymástól, több jó magyar csapat hozhatná a nagyobb játékvezetői keretet. Viszont a jelenlegi körülmények között úgy vélem, hogy egy plusz fő talán még elérhető a közeljövőben.

- Korábban említette, hogy az EB a tanulás, a képzés terén is előrelépést hozott. Idén elindult a játékvezetők központosított képzése. Szövetségi vezetőként mi a véleménye az új akadémiáról?

- Mindenképpen pozitív és támogatandó kezdeményezésnek tartom. Roppant fontos, hogy a fiatal, tehetséges játékvezetőket már az alapoktól a nemzetközi elvárásoknak megfelelő módon, azok szerint a követelmények szerint készítsük fel. A Vágner László vezette Játékvezető Bizottság hatalmas előrelépést tett ezen a téren, az UEFA Játékvezetői Konvenciójához csatlakozva pedig szakmai és anyagi alapot is kaptunk a képzéshez. Ez az oktatóanyagok és módszerek mellett százmillió forintos támogatást jelet, amelyeket kötelezően a játékvezetőkre, az oktatásra és az utánpótlás-nevelésre kell fordítanunk. Adott a lehetőség, hogy újabb Kassai Viktorhoz, vagy Vad Istvánhoz hasonló kvalitású fiatalokat „neveljünk ki”, akik a nemzetközi téren is megállják helyüket.

- Idén nagyléptékű szabálymódosításra került sor a futsalban. Milyen visszajelzéseket kaptak és mik a tapasztalatok?

- Nem csak egy, hanem több szabály is gyökeresen megváltozott. Elsődlegesen a kapusjátékban és a becsúszó szerelés engedélyezésében nyilvánultak meg ezek, hiszen a becsúszó szerelés eddig tiltva volt a futsalban. A kapusjáték megváltoztatására a bajnokság indulásáig nem voltak egyértelmű tapasztalatok és instrukciók, így azt Magyarországon részleteiben vezettük be. Míg a FIFA módosításai szerint a kapust annak labdaérintését követően az egész játéktéren tilos megjátszani, mi ezt csak a saját térfélre korlátoztuk. Ennek oka az volt, hogy rugalmasabbá szerettük volna tenni az átállást a csapatoknak. A tapasztalatok szerint nagy problémát ez a változtatás csak egyes esetekben jelentett, nagyobb számban inkább a becsúszás megítélését követte vita. Megítélésem szerint tehát pozitív visszhangjai vannak a változásoknak és elenyésző a ténylegesen vitás esetek száma.

- Ön nem „csak” a magyar futsal elsőszámú vezetője, hanem a Budapesti Labdarúgó Szövetség elnöke is. Jövőre azonban megváltozik a területi szövetségek vezetése. Hogyan készül a váltásra?

- Az operatív vezetést a sportigazgatók fogják ellátni, akik vagy folytatják a megkezdett munkát, vagy a saját elképzeléseiket próbálják majd megvalósítani. Engem három és fél éve a budapesti csapatok tettek meg elnöküknek egy olyan hosszú, vitákkal teli időszak után, amelyben nem volt elnöksége a szövetségnek. Ennek okai ismertek, és most már nem kívánok vele foglalkozni. Az eltelt időben véleményem szerint sikeres szakmai munkát végeztünk, stabilizáltuk a szövetség gazdasági helyzetét, a játékvezetők számát pedig megdupláztuk. Elnökként én mindig a csapatok érdekeit tartom szem előtt, így véleményem szerint meg van a kellő „respektem”, és élvezem a bizalmukat. A jelenlegi főtitkárommal nagyon jó a munkakapcsolatunk, megpályázta a sportigazgatói posztot, és ha ő nyer, zökkenőmentesen folytathatjuk a munkát. Ha más jön, remélem nem okoz majd problémát az együttműködés és a szívem csücskét jelentő játékvezetésért is tovább tudok majd dolgozni. De ez még a jövő zenéje, várjuk a döntést, és bizakodva nézünk a jövőbe.

- Lassan itt az év vége, és a Karácsony. Mit üzenne saját játékvezetőinek és rajtunk keresztül a többi kollégának az országban?

- Szakmailag számomra az elsődleges a munka, munka és munka. E nélkül nem lehet eredményt elérni. A futsal egy csodálatos sport és a játékvezetés pedig ebben a sportágban is kihívás. A sport egészségre és kitartásra nevel, a játékvezetés pedig emberségre. Elsődleges, hogy a sportban is az emberség legyen a mérvadó, hiszen 2008-ban, amikor a világ legjobb futsal játékvezetőjének választottak, az indoklásban is azt említették meg, hogy mindig megtalálom a hangot a csapatokkal. Egy játékosban a mérkőzés folyamán felszalad az adrenalin, de a játékvezetőnek mindig higgadtnak és tárgyilagosnak kell maradni, és partnerként kezelni még a renitens játékost is, hiszen csak így tarthat rendet. Ez a legfontosabb szakmai rész, emberileg pedig a rendezett magánélet. Fontos, hogy olyan nyugodt háttér álljon rendelkezésre, olyan család, és társ, aki tudja biztosítani a kellő támogatást és nyugalmat, ami nélkül ez nem megy. Így azt kívánom, hogy minden játékvezető kolléga ilyen körülmények között tudjon készülni és ebben a békés, boldog családi körben töltse a Karácsonyt, hogy aztán sportsikerekben gazdag boldog új évet köszönthessünk!

Utolsó módosítás 2011. február 20. vasárnap, 17:05

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére