2013. július 21. vasárnap, 10:36
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Változások a megyei játékvezetésben

Juhos Attila, az MLSZ JB szakágvezetője tartott tájékoztatást az átalakításokról Juhos Attila, az MLSZ JB szakágvezetője tartott tájékoztatást az átalakításokról pmlszjb.hu/Máté Attila

A magyar labdarúgás bajnoki rendszerének átszervezése gyökeres változásokat eredményezett a megyei játékvezetés adminisztratív, és személyi rendszerében is. E kérdések így kiemelt szerepet kaptak a megyei játékvezetők nyári továbbképzésén, melyet 2013. július 19-e és 21-e között tartottak a Pest megyei Vecsésen, az Airport Hotelben.

 

 

Pénteken korán reggel már zsúfolásig megtelt az egyébként a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) országos, kiemelt játékvezetői kereteinek és ellenőreinek továbbképzéseinek is rendszeresen helyszínt biztosító, négy csillagos hotel előtti parkoló, ahogy egymás után érkeztek a továbbképzésre meghívottak. Az első két napon a megyei játékvezetés „krémjét” adó, a területi bajnokság első és másodosztályában szereplő sportemberek mellett a felsőbb osztályba kerülésért aspiráns, a megyei harmadosztályból kiemelt fiatalok, illetve az ellenőrök számára készült program került lebonyolításra.

A népes, mintegy százhúsz fős társaság regisztrálása, és a szobák elfoglalása után negyed kilenckor Hadnagy Levente, a megyei Játékvezető Bizottság (JB) tagja nyitotta meg az edzőtábort, és köszöntötte a megjelenteket. A hivatalos táborprogram ismertetése mellett elmondta, hogy a tábor fő célja – az elméleti és fizikális felkészültség felmérése mellett – a változásokkal kapcsolatos minél pontosabb információátadás. Mint elmondta „az országos bajnokságokban bekövetkező átszervezések miatt a megyei osztályokba több, eddig magasabb szinten szereplő csapat is visszakerült. Ez nem csak a színvonal emelkedését jelenti, nem csupán a nézők számára élvezetesebb mérkőzéseket hozhat, hanem a játékvezetők szerepét is felértékeli, hiszen soha nem látott kiegyenlítettség mellett, az utóbbi évtizedek legkihegyezettebb bajnoki éve áll előttünk.” Hozzáfűzte, hogy ebben a közegben tehát minden emberi tényező, így a játékvezetés is döntő mértékű súllyal esik latba, amely miatt a megfelelő felkészültség elengedhetetlen. Ezt követően került sor az elméleti teszt kitöltésére, ahol a keretek szerinti bontás alapján kiscsoportos közegben került sor a szabályismeret felmérésére.

A délelőtt kiemelt programjaként az MLSZ JB részéről Juhos Attila korábbi FIFA játékvezető, az MLSZ JB női, futsal és strandlabdarúgó szakágainak vezetője tartott tájékoztató prezentációt az átszervezésekről. Elmondta, hogy az új bajnoki évtől az NB I-ben már a hat játékvezetős rendszer mellett a professzionális játékvezetők foglalkoztatására kerül sor. „Ennek köszönhetően keretszűkítés történt az alsóbb osztályokban is, hiszen az NB II egy csoportossá alakításával, illetve az, hogy az NB III-ban hat csoport helyett ezen túl csak három lesz, ahhoz vezetett, hogy a mérkőzésmennyiségek csökkenésével a játékvezetők számát is csökkentenünk kellett. Ősztől a harmadosztály mérkőzéseit is az országos keretek vezetik, tehát e változások érezhetők a megyék életében is. Azonban az már most látható, hogy egyes bajnokságokban akár 6-8 olyan csapat is lehet, akinek feltett szándéka a bajnoki cím, így az alacsonyabb osztályokban is sokkal kiélezettebb és színvonalasabb mérkőzések várhatók, amelyek a korábbiakhoz képest nagyobb feladatokat és felelősséget rónak majd a játékvezetőkre is.”

Az MLSZ képviselője nagy vonalakban ismertette a profi játékvezetők „karrier-építést” is, hiszen ez a fiatalok és feltörekvők számára jelenthet motivációt. Elmondása szerint a szerződéseket – különböző garanciákkal – három évre kötik a kiválasztottakkal. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyan a jelen állás szerint ez a kör zártnak tűnik, de 4-5 éven belül a korhatárok betöltésével a folyamatos utánpótlás igénye fenn fog állni, így a huzamosabb játékvezetői karrierben gondolkodók számára a profi státusz elérése reális cél lehet. Ehhez természetesen azonban hosszú, kemény munka szükséges, hiszen az álmokat nem adják ingyen. Az MLSZ ezért megtesz mindent, hogy a játékvezetői utánpótlás bázisát jelentő megyei bizottságok megfelelően végezzék feladatukat. Így az anyagi támogatásokon túl az alapfokú tanfolyamokon és a továbbképzésekben is egységes szemléletű oktatást vezetnek be, melyeket központi tananyagokkal és delegált előadókkal kívánnak átadni a játékvezetők részére.

Németh Ádám FIFA játékvezetőJuhos Attila prezentációját követően Németh Ádám FIFA játékvezető, a professzionális játékvezetői keret tagja tartott előadást a játékvezetők testbeszédéről és a gesztusok szerepéről, majd Farkas Balázs országos asszisztens, FIFA futsaljátékvezető szólt a következetes ítélkezésről.

A délelőtt további részében szintén a kis csoportos munkáé volt a főszerep, ahol a játékvezetők az UEFA oktatási DVD-jéből válogatott jeleneteket beszélték át és elemezték. A szokás szerint néha parázs vitát eredményező foglalkozás értékelését ebéd után tartották meg, ahol az egyes szituációk után az UEFA hivatalos állásfoglalását is ismertették. A videós elemzés után Fenyvesi Szabolcs prezentációját hallgathatták meg a játékvezetők, melynek témája a játékosok testi épségének védelme volt. Egyúttal praktikus tanácsok és tapasztalati praktikák is elhangzottak annak érdekében, hogy a játékvezetők hogyan akadályozzák, illetve előzzék meg azon szituációk kialakulását, melyek során ilyen esetek előfordulhatnak.

A Pest megyei játékvezetők munkáját a Bizottság mintegy két éve videó-ellenőrzések bevezetésével is kontrollálja. Az országban elsőként bevezetett és máig egyedülálló ellenőrzési forma már eddig is rengeteg tanulsággal szolgált a megyei vezetőség, és a különböző bizottságok részére. A délután talán legjobban várt programpontja Hadnagy Levente előadása volt, aki a videós ellenőrzések alkalmával rögzített egyes szituációk elemzését végezte. A tavasz folyamán rögzített mérkőzések – több mint négyszáz kiemelt jelenetéből „mazsolázva” – mintegy tucatnyi eseményét vették górcső alá, fokozottan a büntetőterületen belüli ítélkezés, a szándékos kezezés felismerése, a szimulálás, és a sportszerűtlen magatartás témakörein belül. A teremben ülők feszült figyelemmel kísérték a kivetített jeleneteket, lassításokat, hiszen a csaknem száz videóra vett játékvezető zöme a teremben ült…

A másfél órás program után újabb videós elfoglaltság következett, az UEFA lestesztjét végezték el a játékvezetők, majd az ellenőrzések tapasztalatairól Csorba Csaba, a terület frissen megbízott vezetője tartott tájékoztatást. Ezt követően az adminisztratív kötelezettségekről, illetve a hiányosságok felszámolásáról Baráth Zoltán irodavezető összefoglalója hangzott el, majd szabadidős program, az egyéni elbeszélgetések és a tálent-mentor találkozók mellett a vacsora következett.

Kovács Gábor és Székely ÁkosSzombaton reggel Németh Ádám az elméleti tesztek kiértékelését végezte, miközben Székely Ferenc JB elnök – aki az UEFA nemzetközi játékvezető ellenőreként csütörtökön EL-mérkőzést ellenőrzött, így péntek éjjel érkezett haza – csatlakozva az edzőtáborhoz, az ellenőrök számára tartott értekezletet, majd rövid szünetet követően a nagy plénum előtt a lesszabály változásairól tartott videókkal kiegészített ismertető előadást. (Ekkor a dél-budai BEAC pályán már a megyei harmadosztályú játékvezetők rótták a köröket, akik fizikai felmérésüket végezték Farkas Balázs, Kovács Gábor országos asszisztens, valamint a friss NB III-as kerettagok, Jakab Árpád, Székely Ákos és Vígh-Tarsonyi Gergő társaságában.)

Vecsésen a délelőtt hátralévő részében Lázár Lajos, a megyei Versenybizottság elnöke, majd Szendrő Dénes, a Fegyelmi Bizottság elnöke tartott rövid tájékoztatást az aktuális ügyekről, majd a táborzárásra és az ebédre került sor. Nem sokkal később a fizikai teszten már túlesett „megye hármas” kollégák is megérkeztek a továbbképzés helyszínére, ahol nekik a korábbi évekkel ellentétben már szintén két napos edzőtáborban, hasonló tematika alapján tartották a továbbképzést.

A felsőbb osztályú játékvezetők délután fél négyre voltak hivatalosak a BEAC sporttelepére, ahol számukra is lebonyolításra került az egységes elvek szerint kiírt, keretek szerint bontott fizikai felmérés. A napsütéses délutánon az eseményre kilátogatott Juhos Attila, és Rózsavölgyi Sándor, az MLSZ PMI társadalmi alelnöke is. Örvendetes, hogy – egyetlen sérülés kivételével – mindenki sikeresen teljesítette a számára előírt penzumot, így elmondható, hogy a keretek fizikális felkészültsége évről-évre egyre jobb. A megyei JB szerint sikeres edzőtábor lebonyolítása után a játékvezetők készek az újabb megmérettetésekre.

 

Az edzőtáborban készült 96 képből készült fotógaléria oldalunk FACEBOOK lapján megtekinthető!

 

 

Utolsó módosítás 2013. július 22. hétfő, 17:24

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére