2013. július 02. kedd, 21:18
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Viktoriánus szabályok szerint fociztak Sheffieldben

Uriah Rennie nem bohóckodott Uriah Rennie nem bohóckodott mirror.co.uk

Az angliai Sheffield büszkélkedhet a világ első, immár százhatvan esztendős focipályájával. A jeles évfordulóra helyi diákok felelevenítették a múltat, és korabeli szabályok alapján játszottak meccset.

Mint az a futballtörténelem avatott szakértői előtt nem ismeretlen, a labdarúgás első szabálykönyve egy füzetlapnyi feljegyzés volt, köszönhetően két sheffieldi sportembernek, akik 1858-ban jegyezték azt le. A szabályok a maiakhoz képest igen engedékenyek és némely esetben durvának is mondhatóak voltak, hiszen alapvetően a rögbiből nőtte ki magát a sportág, így a lökés szabályos volt, sőt a labdát kézzel is lehetett érinteni.

A The Mirror című brit lap beszámolója szerint a másfél évszázados szabályok alapján lejátszott meccsen a diákok a viktoriánus kornak megfelelő szerelésekben léptek pályára, és kergették a korabeli bőrgolyót. Az esemény fényét emelte, hogy a játékvezető a korábbi kiváló, a FIFA által és Premier League-ben is rendszeresen foglalkoztatott sípmester, Uriah Rennie volt. Rennie szintén adott megjelenésére, ezért a korszellemhez igazodva cilinderben dirigálta az összecsapást.

"Világszerte vezettem már mérkőzéseket, de minden Sheffieldhez köt, ahol felnőttem" - mondta a mérkőzés után a játékvezető. "Világszerte szeretik a labdarúgást, de nem sokan tudják, hogy eredetileg innen, a mi városunkból ered. Így most egy igazi, feltáró és tanító jellegű mérkőzést vezethettem, amire büszke vagyok" - jegyezte meg.

Utolsó módosítás 2013. július 02. kedd, 21:39

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére