2013. június 29. szombat, 08:36
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Valószínűleg bukta a döntőt Irmatov

Ravsan Irmatov Ravsan Irmatov worldreferee.com

Tizenegyest ítélt, majd gólt adott Olaszországnak Ravsan Irmatov a Brazíliában zajló Konföderációs Kupán a házigazdák elleni csoportmeccsen. A játékvezető elismerte hibáját, így valószínűleg annak ellenére, hogy a legnagyobb esélyesnek tartották a döntő vezetésére, több meccset már nem kap a tornán.


Pekka Odriozola, a FIFA szóvivője közölte, a játékvezető elismerte, hogy technikai hibát vétett. "Azt mondta, megítélte a büntetőt, majd a szeme sarkából látta a gólt, így mivel nem akart okot a vitára, megadta azt. Gyorsan történt minden, és gyorsan döntött, de ez hiba volt, mert a játék megszakítása után nem lehet előnyszabályt alkalmazni" - mutatott rá a szóvivő.

Az esettel kapcsolatban az AP hírügynökség szakértői kiemelték, hogy a nagy nemzetközi tornákon a topbírók a rajtuk lévő nyomás miatt elementális hibákat tudnak elkövetni, amelyek igen szembetűnőek. Példaként kiemelték Graham Poll esetét, aki a 2006-os VB-n három sárga lapot is kiosztott ugyanannak a játékosnak, illetve Howard Webbet, akinek a 2008-as EB-ről kellett hazautaznia asszisztense hibája miatt. A hibázó játékvezetők karrierjének taglalása során kiemelik, hogy a nemzetközi szövetség nem "bélyegzi meg" véglegesen a hibát elkövetőket, hiszen például Webb két év múltán VB-döntőt vezetett és szakmailag is a világ egyik legjobb játékvezetőjének tartják. (A szakértők nem említették Kassai Viktor csapatának tavalyi kényszerű búcsúját az EB-től, vagy Jorge Larrionda és Roberto Rosetti 2010-es karriertörő eseményeit...)

Irmatov esete még nagyon friss, és nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de helyzetét nem könnyíti, hogy üzbég és kirgiz asszisztensei szintén hibáztak egy-egy brazil gólnál... Ennek kapcsán hírügynökségi oldalról ismételten felvetették, hogy mennyire elvárható világszínvonalú játékvezetői teljesítmény olyan esetekben, ha ezek a hármasok jóval alacsonyabb szintű bajnokságokban szereznek tapasztalatot, mint az angol, német, vagy spanyol sporttársaik. Sokan ennek ellenére remélik, hogy az ázsiai konföderáció első számú játékvezetője nem kerül a süllyesztőbe és karrierjének csúcsa nem a 2010-es VB nyitómeccsének dirigálása lesz.

Utolsó módosítás 2013. június 29. szombat, 09:04

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére