2013. január 17. csütörtök, 19:55
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Futballfórum - Csányi: négy év alatt hat világversenyes részvétel a cél

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b) és az olasz Pierluigi Collina egykori játékvezető, sportdiplomata sajtótájékoztatót tartanak az MLSZ szervezésében másodszor megrendezésre kerülő Magyar Labdarúgás Fóruma plenáris ülése után a Papp László Budapest Sportarénában 2013. január 16-án. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b) és az olasz Pierluigi Collina egykori játékvezető, sportdiplomata sajtótájékoztatót tartanak az MLSZ szervezésében másodszor megrendezésre kerülő Magyar Labdarúgás Fóruma plenáris ülése után a Papp László Budapest Sportarénában 2013. január 16-án. MTI Fotó: Földi Imre

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra a Magyar Labdarúgás Fórumán, és kijelentette: a következő négy évben sorra kerülő 32 világverseny közül legalább hatra kijut a magyar válogatott.

A szerdai futballfórumon, amelyen négy szekcióban és a plenáris ülésen összesen több mint harminc előadás hangzott el, kiderült, a következő idénytől az OTP Bank Ligában is bevezetik az öt játékvezetős rendszert.

Csányi Sándor jogosnak, de aránytalannak nevezte a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a válogatott soron következő hazai, románokkal szembeni világbajnoki selejtezőjét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani, mert az izraeliek elleni tavalyi találkozón a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel.

"A büntetés jogos, ilyen események mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mértéke azonban indokolatlan és aránytalan" - mondta Csányi Sándor a Papp László Sportarénában a FIFA döntéséről.

Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett barátságos mérkőzésen. Hozzátette, amennyiben a fellebbezést elutasítják, az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a meccset az MLSZ szervezésében. Továbbá jelezte, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést.

Csányi négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra: az edzőképzést, a magyar játékosok szerepeltetését, a női futballt és az infrastrukturális fejlesztések folytatását.

Utóbbi területtel kapcsolatban azt mondta, idén 120 új pálya építése és 200 felújítása szerepel a tervek között, továbbá valamennyi élvonalbeli stadiont fűthetővé kell tenni. Hozzátette, a tervek között szerepel a központi jegyértékesítés, a szurkolók személyi azonosítása a belépéskor, illetve minden stadionban kamerarendszer felállítása.

Csányi Sándor komoly vállalást is tett: az elkövetkezendő négy évben - az utánpótlást is beleszámítva - 32 világversenyt rendeznek, s szerinte ebből legalább hatra kijut a magyar csapat.

"Lehetetlen vállalkozásnak tűnt a magyar futball megújítása az elmúlt 30 év sikertelensége után, de több sikertörténet is lendületet adott az elmúlt években" - mondta az MLSZ-elnök. Ezek közé sorolta az amatőr futball megmentését, a játékosok, a csapatok és az egyesületek számának növekedését, a Bozsik Programot és a pályalétesítési programot. A Bozsik Programra évi 2,5 milliárd forintot költ az MLSZ, míg a pályalétesítésben és az infrastrukturális fejlesztésekben a TAO-ból (társasági nyereményadó) befolyó összegek biztosítják a fedezetet. Mint mondta, 2011-ben 16, míg tavaly 28 milliárd forint áramlott a labdarúgásba a TAO-pénzekből, az idei terv pedig 25 milliárd forint.

A futballfórum kezdetén Hajdú B. István felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a résztvevőkhöz írt levelét, amelyet később az orbanviktor.hu oldalon is közzétettek. Ebben a kormányfő köszönetet mondott a nyitottságért, a partnerségért és az együttműködésre törekvésért, amelyet az MLSZ részéről tapasztalt.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára kiemelte azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány az elmúlt két-két és fél évben hozott a sporttal kapcsolatban. Ezek között említette az olimpiai felkészülésre szánt összeg megduplázását, az olimpikonok és paralimpikonok jutalmazását, az újraindított utánpótlás-nevelési programokat, az általános iskolákban bevezetett mindennapos testnevelést, illetve a TAO-rendszert. 

A futballfórumon Pierluigi Collina, az európai szövetség (UEFA) játékvezetői bizottságának vezető instruktora is előadást tartott, a téma az öt játékvezetős rendszer volt.     A korábbi kiváló olasz bíró emlékeztetett rá: 2009-ben döntöttek úgy, hogy a játékvezető és a két asszisztens munkáját a továbbiakban egy-egy, az alapvonalnál elhelyezkedő bíró segíti.

"A rendszer a tavalyi Európa-bajnokságra vált megfelelővé, így az UEFA 53 tagországa közül már bármelyik bevezetheti, és szép sorban be is fogja vezetni" - mondta Collina, Csányi Sándor MLSZ-elnök pedig megerősítette, hogy a következő szezonban az OTP Bank Ligában is alkalmazzák ezt a szisztémát.

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) főigazgatója az új nemzeti stadionról azt mondta: szerinte reálisan 2016 végére, 2017 elejére készülhet el, s bekerülési költsége a jelenlegi számítások alapján 60 és 80 milliárd forint között lesz.

A kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos hozzátette: azért van szükség egy ilyen multifunkcionális arénára, mert az országnak nincs nemzeti stadionja, illetve a jelenlegi nem méltó a magyar sport helyzetéhez.

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére